WBV-Afdeling Limburg zoekt nieuwe commissarissen.

Video commissarissen/vrijwilligers:

klik hier

Word commissaris

Een passie voor de wielersport?

Hou je van beslissingen nemen?

Beschik je over leiderskwaliteiten?

Ben je dynamisch?

Wil je je engageren voor een functie met verantwoordelijkheden?

Wil je midden in de actie zitten?

Aarzel dan niet!
Word commissaris, want zonder commissarissen, geen koers!

Commissarissen … wat doen ze?

Voor de wedstrijd staan de commissarissen in voor de inschrijving van de renners. Zij maken de deelnemerslijst op en controleren de fietsen. Tijdens de koers is de hoofdtaak van de commissaris het zorgen voor een regelmatig sportief verloop. Een hele uitdaging. Het verloop van de wedstrijd, de samenstelling van het peloton, de aard van het parcours: de omstandigheden zijn verschillend, elke keer opnieuw. Inspelen op onverwachte situaties, het nemen van beslissingen conform het reglement, vaak in een fractie van een seconde: je staat met beide voeten in de actie. Jij hebt de touwtjes in handen, jij hakt de knopen door. Soms tot tevredenheid, af en toe tot ongenoegen van renners, ploegleiders en publiek. Na de wedstrijd is de belangrijkste taak het opmaken van de correcte uitslag en/of klassementen. De organisator is verantwoordelijk voor de veiligheid en de logistieke aspecten tijdens de wedstrijd, de commissarissen zijn de scheidsrechters die de sportieve leiding voor hun rekening nemen.

Wie kan commissaris worden?

Commissarissen zijn de scheidsrechters voor alle disciplines (weg, piste, cyclo-cross, bmx, MTB, Trial, Indoor, …) op alle diverse wedstrijdniveaus. Afwisseling verzekerd!

Je hoeft slechts aan enkele voorwaarden te voldoen:
• Je bent tenminste 18 jaar
• Je bent lid bij een club van Wielerbond Vlaanderen of FCWB
• Attest goed gedrag en zeden

Opleidingen commissarissen

De opleidingen van de KBWB en haar vleugels WBV en FCWB hebben tot doel om de kwaliteit van het scheidsrechterskorps voortdurend te evalueren en bij te sturen waar nodig.

Je start als ‘stagiair regionaal commissaris’ in de plaatselijke wedstrijden van je provincie. Na het volgen van een theoretische en praktische opleiding werk je onder de supervisie van een juryvoorzitter in de wedstrijden van je provincie. Na minstens 2 jaar praktische ervaring kan je bij de KBWB de opleiding tot nationaal commissaris starten. Een beginnend nationaal commissaris heeft zelfstandige taken en werkt onder leiding van de juryvoorzitter, Op basis van zijn ervaring en zijn niveau leidt hij enkele nationale wedstrijden en is hij sportief eindverantwoordelijke. Als nationaal commissaris kan je nog andere opleidingen bij de KBWB volgen om je te vervolmaken in diverse specifieke functies zoals aankomstrechter, commissaris moto en tijdopnemer. Een volgende stap in je carrière kunnen de opleidingen van de UCI (Union Cycliste Internationale, de overkoepelende internationale federatie) tot nationaal elite commissaris en de cursus tot internationaal commissaris zijn.

Contact kan je opnemen met:

Glenn Alenis

Voorzitter WPV Afd-Limburg vzw

glennalenis@wbvl.be